Въпреки че е най-успелият ни музикален продуцент в последните 15 г., Митко Пайнера избягва светската шумотевица и не обича да дава интервюта.
Създателят на "Пайнер Мюзик" инж. Митко Димитров направи изключение за новия брой на списание МАХ и го допусна на своя територия в Димитровград - империята на попфолка. В най-откровеното си интервю до момента Пайнера разкрива тайната на своя успех, благодарение на която фолкът тотално превзе българската естрада и се превърна не само в любимото зрелище и удоволствие на стотици хиляди, но и в машина за пари.
Вижте какво разказа той пред сп. MAX:
- Може ли да кажем, че вие сте кралят на поп-фолка?
- Това коронясване го правите вие, журналистите. Аз не живея с подобно самочувствие. По-скоро се определям като скромен човек и бизнесмен.
- Да, но ви наричат с доста по-гръмки имена - чалга терминатор, император, бизнес лъв. Кое от тях чувствате най-близо до себе си?
- Нито едно. Избягвам светските изяви, също и появата в медиите, интервюта давам рядко.
Кой беше най-трудният момент на "Пайнер"?
Имало е много трудни моменти - и банки фалираха, и доларът беше стигнал 3500 лв. Надявам се да преживеем и сегашната криза.
- Коя е най-лошата ви сделка?
- Тази, от която не съм извлякъл поука и съм я повторил.
- А най-добрата?
- Печелившата сделка, от която съм извлякъл поука и съм я повторил.
- Защо решихте, че политиката има нужда от вас?
- Аз не. Имам си бизнеса, който ме ангажира изцяло. Приятелите бяха тези, които решиха това.
- Вие бяхте кандидат за общински съветник от ГЕРБ, но Бойко Борисов публично каза, че не иска да се прави връзка "между чалгата и ГЕРБ в национален мащаб". Това обиди ли ви много?
- Думата "чалга" многократно е била употребявана в обидния смисъл. Преди Бойко Борисов да направи своето изказване, тя беше в заглавие на мое интервю във вестник "Стандарт" - "Чалгата пристана на Борисов". Нормална реакция беше той да се разграничи от чалгата.
- След време ГЕРБ си призна, че вашето оттегляне е било грешка. Зарадвахте ли се тогава?
- Никога не съм мислил да се отдавам на политиката. Съгласих се да се включа само в предизборната кампания. След изказването на г-н Борисов се оттеглих като водач на листата.
- А той загуби ли вашия глас след тази история?
- Останах член на ГЕРБ и не ги предадох, въпреки случилото се и предложенията от много други партии. В живота и на политическата сцена е малко като в казармата. Случва се командирът да ти се накара пред строя, макар и неоснователно, подчиняваш се, изпълняваш и продължаваш да служиш. Ако се познавахме лично с Бойко Борисов преди този случай, мисля, че нямаше да реагира така. Той има усет за хората.
- Нямате ли усещането, че певиците във вашата империя твърде много си приличат? Аз лично понякога трудно ги различавам. Откъде идва това желание да клонирате един и същ образ постоянно?
- Приличат си първо по това, че са хубави. Аз ги карам да са винаги естествено хубави, с риска дори да са еднотипни, отколкото за разнообразие да са изкуствени и натруфени. Искам да изкарам от тях естествения чар. Дори им казвам, че хубавото е това, което Господ им е дал, и не трябва някой фризьор, гримьор или пластичен хирург да им го отнема. Тази намеса трябва да е почти незабележима.
- Ако трябва да смените лицето на поп-фолка, как ще изглежда сега?
- С още по-здрав дискотечен ритъм, с етно елементи, текстове, достойни за песенна поезия, и мелодия, която да се запява от всички.