Musicbg.tk
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicbg.tk

Музикален форум

ИндексПоследни снимкиТърсенеРегистрирайте сеВход

Таня Боева за плагиатството

Go down 
АвторСъобщение
Sisity

Брой мнения : 1352
Точки: : 1660
Местожителство : Стара Загора

Таня Боева за плагиатството Empty
ПисанеЗаглавие: Таня Боева за плагиатството   Таня Боева за плагиатството I_icon_minitimeНед Юли 12, 2009 5:44 pm

ри гостуването на Таня Боева в "Открит микрофон" по радио Сигнал плюс, слушател повдигна въпроса за приликата между песента ú "Непокорни сме" и песента в изпълнение на Преслава "Зле разпределени" (Може да чуете избрани части от песните в прикачения файл). Впрочем, това е отдавна търкана тема в интернет пространството, но публиката все още не е чула официално страните по казуса. Автори на музиката на двете песни са съответно Таня Боева /2001 г./ и Калин Димитров /2009 г./. От Signal.bg ви предоставяме част от интервюто:

Тази новина доколкото знам те е сварила докато беше в САЩ и там са те известили твои фенове.

- Да, бях на турне. Комуникирам много с моите приятели, почитатели, фенове чрез интернет, по този начин бях информирана. Беше ми изпратен линк към съответната песен. Аз счетох това за поредната провокация, защото съм получавала много други такива линкове. И наистина, никаква прилика, чак толкова банална и драстична, не е могла да се намери до този момент, но тук специално, в този пример и аз самата бях удивена. То не е прилика, то си е едно към едно, става въпрос за припевите.

Калин го няма в момента, не го и познавам лично. Разбрах, че тепърва започва да се занимава с музика. Чувала съм, че е правил много хубави неща.

Междувременно няколко други мои колеги се оплакаха с подобна информация, че е взаимствал от други техни песни. Те помолиха да не бъдат споменавани имената им и аз ще уважа това желание, вероятно защото работят заедно и не биха искали да влезнат в подобен конфликт, но аз не се притеснявам да изразя моето мнение и да кажа на бялото, че е бяло и на черното, че е черно, в противен случай ще излезна една от всичките лицемерки, която се притеснява.

Толкова години работя сама и е много лесно някой от позицията на по-силния да демонстрира подобна сила и да каже: "Ами ето, аз понеже работя в "Пайнер" тя няма да каже нищо". Да, намирам наистина невероятна прилика.

Не бих искала да влизам в някакви битовизми и да коментирам човек, който не присъства в момента. Ще кажа само моето мнение, че двете песни имат един и същ припев. Друг е въпросът дали авторът на съответното парче има доблестта и честното отношение да застане и да каже нещата така, както са, без да се крие зад гърба на някой, който смята, че би могъл наистина да бъде негов гръб.

Аз се чух с него, разменихме няколко изречения. От начинът, по който той разговаряше с мен ми даде да разбера, че не регистрира никакво уважение и според него няма прилика. Ще оставя моите фенове и почитатели, както и всички тези, които той смята, че от тук нататък ще печели като такива, да преценят дали има такава прилика. Ако нещата опрат до професионална гледна точка, защото неговото поведение беше меко казано невъзпитано, без да влизам в подробни коментари, това е неговия начин на живот, неговия начин на общуване, на комуникация. Той така решава, че започва своята кариера.

А според него няма прилика, така ли?

- Според него няма прилика. Нека разграничим изпълнителката тук. Ще кажа, че аз много уважавам Преслава и тук тя не носи отговорност, а отговорност за авторството на музиката носи този, който подписва своето име под "музика едикой си". Тук не носи отговорност продуцентът, музикалната компания, когато става въпрос за уточняване на авторски права, отговорност за това носят самите автори.

Как ще бъдат уточнени авторските права тук конкретно?

- Мисля, че не е редно да го коментирам. Има си органи, които биха могли да проследят нещата и да решат дали наистина има прилика или няма.

Значи би следвало да има комисия, музикални специалисти, композитори, които да дешифрират нотно двете песни, така ли?

- Има си някаква схема. Аз не съм изпадала в подобна ситуация до този момент, нито пък аз съм търсила някакъв конфликт, виждате, че хората сами го коментират. Аз самата бих го подминала това нещо, защото големите хора, големите личности не изпадат в дребнаво отношение.

Чакай, ако има такива и други случаи? Защо трябва да се подминава!?

- Става въпрос затова, че не две песни си приличат по припевите! Ако кажем, че такава прилика може да се намери в творчеството на почти всеки един изпълнител, всеки автор може не умишлено да взаимства отнякъде, случвало се е, когато говорим за взаимстване между самите нас, тук в България, вече нещата отиват надругаде... Като почнем сами да си се крадем един-друг и да нямаме уважение един към друг... Все пак от позицията на човек, който се занимава толкова дълго време, първо като изпълнител, след това и като автор на голяма част от моите песни, мисля че е редно един човек, който сега започва своята кариера и развитие да регистрира едно уважение към хората, които по-дълго време се занимават с това.
Върнете се в началото Go down

Таня Боева за плагиатството
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Таня Боева - Личен измамник
» Таня: По-лесно е да критикуваш
» Таня се снима за еротично списание

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Musicbg.tk :: Новини-
Идете на: